Как да кажем на детето за развода

Развод пред дете

Често родителите подценяват децата си и не оценяват факта, че те са значително по-умни и досетливи, отколкото те предполагат. Децата, дори в ранна възраст, усещат, че брака между мама и тате е нещастен и предстои прекратяването му. Въпреки това, на тях ще им бъде тежко да го чуят, защото в повечето случаи те обичат и двамата родители еднакво.

РАЗВОДЪТ Е НЕЩО СЕРИОЗНО! ЗАТОВА ПРЕМИСЛЕТЕ ВСЯКА ВАША ДУМА!

Да съобщиш на детето си за развода е отговорна задача и затова следва предварително да се обмисли по какъв начин да се каже. Това, което много родители не разбират е, че разводът сам по себе си не травмира децата. За сметка на това, неадекватните реплики и поведение при прекратяване на брака са пратили не едно и две деца при психолог.

Затова предварително си подгответе какво ще кажете. Доколкото разводът често се приема изключително тежко и емоционално, то е възможно да се кажат неща, за които в последствие да съжалявате. Затова напишете и изчистете предварително репликите, които ще кажете, научете ги наизуст и няма да се наложи да съжалявате за случайно казани думи.

Независимо колко е трудно и неприятно да се говори с другия съпруг, винаги е добре да съгласувате речите си. И тук е най-важният момент: помнете, че децата не трябва да разбират в какво се обвинявате и защо се развеждате. За тях това няма абсолютно никакво значение!

Съобщете за развода с прости думи

Споделяне с детето за развода

Колкото и високо мнение да имате за интелигентността на Вашето дете, неговата способност да разбере понятието „развод“, причините и последиците от него, е силно ограничена. Съобщете просто и ясно, така, че да Ви разбере детето, че неговите родители вече няма да са мъж и жена и ще живеят отделно.

Децата в предучилищна възраст лесно разбират прости и конкретни фрази. Нужно е да се отчете, че е възможно да не бъдете чути и разбрани правилно от първия път. Затова просто кажете, че единият родител няма да живее повече в този дом и обяснете, че и двамата родители ще продължат да се грижат за тях макар и на различни места.

Задължително кажете колко често детето ще се вижда с неотглеждащия родител. По възможност си спестете излишния драматизъм на лицето и в изказа.

Наивно е да се разчита, че по-големите деца лесно ще приемат новината за развода на родителите. При разговора с тях задължително подчертайте, че това, което се случва, е работа на големите, че те нямат вина, и че не могат да направят нищо, за да останат родителите им заедно.

В противен случай, децата ще поемат ролята на помирители, за която те не са готови, и разводът ще стане излишно болезнен за всички.

Съобщете за развода без излишни подробности

Не трябва да се обяснява на децата какви са причините за развода, особено ако съпрузите се обвиняват взаимно за него. Не е задължително, а даже вредно, да се знаят от децата причините за развода на техните родители. Да докажете правотата си и да получите признание от своето дете, че Вие сте прави в родителския конфликт – с какво точно ще Ви накара да се почувствате по-добре?

Да си представим, че Вашият съпруг е изневерил. По какъв начин ще обясниш на едно дете изневярата като понятие и причини? Дали то ще Ви разбере или фантазията и липсата на житейски опит няма да пратят мислите му в посока, която даже и не можете да си представите, че е възможна?

Помнете, че на развода трябва да се гледа не със собствените очи, а с тези на детето. Обясняването на причините трябва да се избягва, а виж, въпросите какви ще са последиците и как ще се измени животът на всеки от семейството, следва да бъде ясно, кратко и точно изложен, по начин, че детето да го разбере.

Не говорете с децата за развода, ако не сте сигурни на 100%

Често срещана грешка е да се говори с децата за развод, преди да е взето окончателно решение за това. Често въпроса за развод се повдига по повод абсолютно преодолими битови недоразумения. Струва ли си децата да знаят за това, че в момент на излишна емоционалност са казани думи, за които може в последствие да се наложи да се извиняваш?

Отговорът логично е „НЕ!“. Докато двамата съпрузи не са взели твърдо решение, не са се консултирали с бракоразводен адвокат, не са изчистили всички спорни въпроси, на децата не следва да се съобщава, че ще има развод.

НУЖДАЕТЕ ЛИ СЕ ОТ КОНСУЛТАЦИЯ ЗА ПРОЦЕСА ПО РАЗВОД И ОТНОШЕНИЯТА С ДЕЦАТА, ДОКАТО ТРАЕ ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА БРАКА?

Разводът винаги е събитие, което влияе негативно на всеки аспект от живота на детето. В каква степен обаче ще се отрази, зависи от правилните действия на двамата родители.

Специалистите от Адвокатска кантора „Белев, Манчева и партньори“ ще Ви помогнат да минимизирате стреса при разделянето с Вашия съпруг, както и да предотвратите появата на тежки психически травми, свързани с развода върху психиката на децата.

call us icon