Отношения с детето след развода

Отношения с дете след развод

Логично е, че при развод е изключително трудно да се минимизират на 100% негативните последици върху детето, така че да бъдат избегнати опасни за неговата психика реакции.

Въпреки това и детските психолози, и ние като адвокати по семейно право, съветваме родителите да се придържат към универсалните правила, които ако се спазват, помагат на децата да приемат по-лесно настъпилите след прекратяването на брака промени.

Избягвайте отрицателни изказвания по адрес на бившия съпруг

НИКОГА не настройвайте детето против бившия съпруг и не унищожавайте репутацията му като родител.

Без значение от негативното личното отношение между двамата родители, детето не следва да чува обидни и омаловажаващи думи по адрес на човека, който обича.

За съжаление, много родители, без да осъзнават каква огромна вреда нанасят на своите деца, ги използват като оръдия за отмъщение, предопределяйки те също да бъдат нещастни и предубедени в бъдещите си отношения.

Избягвайте обвиненията пред детето

НИКОГА пред детето не обвинявайте бившия си партньор за взетите от него грешни решения, довели до разпада на брачната връзка.

Обвиняването на другия родител във „всички грехове“ често води до това, че детето, за когото бащата е авторитет и модел за поведение, започва да мисли, че всички бащи или майки на света са лоши. Подобна психическа установка в ранна възраст задължително ще окаже негативно влияние върху живота му в последствие.

На въпросите на детето защо родителите са се разделили трябва да се отговаря по следния начин: „Понякога големите хора мислят по различен начин и им е трудно да живеят заедно. Затова и те се разделят, но това са работи на големите и те не касаят децата.“

Наблюдавайте детето за признаци на стрес

Наблюдавайте детето си за признаци, показващи, че поради допуснати грешки в съобщаването на това събитие, то го приема тежко. Сред типичните признаци са влошаване на успеха в училище, избягване на общуване със своите съученици, затваряне в себе си. Ако видите подобно поведение, то инициирайте разговор за това какво чувства, какво му тежи, изпитва ли някаква вина.

Помнете, че в този период децата повече от всякога се нуждаят от демонстрация на обич и внимание и не пренебрегвайте тази им потребност.

Уверете детето, че не носи вина за развода

Невинно дете при развод

Както и при съобщаването на развода, не пропускайте постоянно да напомняте на детето, че то няма вина за раздялата, че не то е причината, а че големите хора, когато не могат да постигнат разбирателство, често се разделят.

Това дава на децата и пример, че ако не се чувстваш добре в дадени отношения, то те следва да бъдат прекратени, а не да се търпят. Това ще ги направи значително по-щастливи и правилно оценяващи отношенията, в които ще участват в бъдеще.

Избягвайте възлагане на отговорности на децата

НИКОГА не възлагайте на децата отговорности, които по принцип се носят от самите родители. Реплики от рода на „Сега ти си мъжа в къщата“ или „Сега ти отговаряш за по-малкия си брат или сестра“ следва да бъдат избягвани всячески.

Възлагането на отговорност на дете, нямащо силата и знанията да ги поеме и провалящо се в това да оправдае очакванията на възлагащия му ги родител, често води до депресивни състояния при такива деца.

Бъдете честни с детето за вашите чувства

НИКОГА не лъжете детето, че всичко с вас е супер и няма проблем, особено ако самият родител не се справя добре с това да крие преживяванията си и това се вижда от детето. По-добрият вариант е честно да бъдат признати чувствата, например: „Много ми е тъжно, че ние с баща ти/майка ти не можем вече да живеем заедно, но ние те обичаме и скоро ще успеем да направим нещата по-добри за всички нас.“

Отричането, когато детето пита дали всичко е наред, води до загуба на доверие у него и по-трудно овладяване на евентуални бъдещи психологически проблеми.

Възстановяване на психическото здраве на родителите

Родителите след развода са длъжни да започнат незабавно да възстановяват психическото си здраве и равновесие. Това помага както на самите тях, така и на техните деца.

Когато родителите са спокойни, потискат желанието за отмъщение и реванш, и когато водят диалог, самите деца преживяват развода значително по-леко и без излишни психически травми.

Съветът, който най-често даваме за отношенията по време и след развода, е този период да бъде преминат във възможно най-спокойна и дипломатична обстановка. За да се избегнат негативните въздействия от развода върху децата, те трябва да бъдат максимално изолирани от целия процес. Разводът се случва между родителите и те трябва да положат усилия да си простят, да се изслушат и да отчетат общите и индивидуалните си интереси.

В преобладаващия случай, развеждащите се родители не могат да се справят с емоциите си и това налага да се обърнат за помощ към семейноправни специалисти, които да бъдат медиатори на отношенията и да водят двойката по възможно най-лекия и бърз път на урегулиране на отношенията, касаещи техния развод.

Обръщайки се за помощ към специалистите от Адвокатска кантора „Белев, Манчева и партньори“, развеждащите се съпрузи ще получат помощ в това да разберат възможно най-добре своите чувства и мотиви, както и да избегнат негативните преживявания за техните деца.

Помнете, че децата не са виновни за решенията на възрастните. Затова и най-главното при всеки един развод е родителите да се справят със своите емоции, като не забравят да дават на своите деца чувството за безусловна любов и подкрепа.

call us icon